Kapı ve Parke Renk Uyumu Nasıl Olmalı?

Parke zemininizin rengi, odanızın dekorunu belirleyen önemli bir faktördür. Bunun yanında kapı gibi diğer eşyalarda da en iyi rengi bulmak odada uyumu yakalayabilmenize yardımcı olacaktır. Bundan dolayı, o mükemmel uyumu yakalayabilmek adına kapı ve parke renk uyumu nasıl olmalı sorusu akıllara takılabilir. İç mekân tasarımlarında en çok dikkat edilen konulardan olan ve yıllar boyu değiştirilmeyen kapı ve parke rengi, uyumlu olduklarında çok şık bir görüntü ortaya çıkaracaktır. Bu yazımızda kapı ve parke renk uyumunun nasıl olacağını ele alacağız.

Parke Renginin Önemi

Genellikle meşe, ceviz, köknar ve diğer ağaç türlerinin renklerinde üretilen parkeler, mekânın ruhunu oluşturan estetik bir zemin tasarımıdır. Kendine özgü renk ve dokulara sahip olması sayesinde parkeler çok sayıda zemin alternatifi sağlayabiliyor. Bu nedenle konforlu, estetik ve mekanınıza en uygun laminat parkeyi seçmek oldukça önemlidir. Mekanınızın konseptini tamamlayan parkeler, evin diğer unsurlarıyla bütünleyici nitelikte olmalıdır.

Kapı ve parke renk uyumu, dekorasyon sürecinde bir evde ilk dikkat edilen ilk adımlardan birisidir. Karışık bir görüntü yaratmamak ve iç mekanlara homojenlik kazandırmak için çok dikkatli davranmak önemlidir. Parke ve kapılar, yıllarca değişmediği için en baştan seçimi doğru yapmak gerekiyor. Bu yüzden, kapı ve parke rengi çok önemlidir.

Açık meşe rengi parke ve beyaz kapı kullanılan iç mekan

Kapı ve Parke Renginde Uyumu Yakalamak

Klasik bir görüntü için; koyu tonlara sahip bir parke, daha açık tonlardaki iç kapı rengiyle keskin bir kontrast yakalayabilirsiniz. Genel olarak, kasvetli bir hava yaratmamak için koyu renkli kapıları, açık renkli parkelerle birleştirirler. Fakat, mobilyalarınız daha klasik hatta belki antika öğeler barındırıyorsa, daha koyu tonlarda parke seçiminize koyu renkli kapılar tercih ederseniz, eviniz çok daha klasik duracak ve belki de aradığınız uyumu bulacaksınız. Aradığınız kapı ve parke renk uyumunu yakalamak için diğer dikkat etmeniz gereken unsurlar şöyle sıralanabilir:

  • Mobilyalarınızdaki baskın renkler
  • Duvar rengi veya renkleri
  • Perdelerinizin rengi ve tarzı
  • Kullandığınız halının modeli ve rengi

Muhteşem uyum için bu maddelerin hepsine dikkat etmek gerekiyor. Fakat, ev mobilyalarınızı parke ve kapılara oranla daha sık değiştirdiğimiz için parke ve kapılara daha özen göstermemiz icap ediyor.

Ton-sür-ton ile kurgulanmış gri parke ve kapılı yatak odası

Kapı ve Parke Uyumu Odanızın Havasını Değiştirebilir!

Kapı ve Parke uyumunda önemli olan diğer bir nokta ise mekânın havasını değiştirebilmesidir. Oda ne kadar güzel dekore edilmiş olursa olsun uyumsuz kapı ve parke kullanılırsa, oda kendini gösteremez. Oda aydınlatmalarında ve odayı daha geniş göstermede kilit noktaların kapı ve parke renkleri olduğunu söylesek yanılmış olmayız. Bu yüzden evinizi dekore ederken, düşünmeniz gereken şeylerin başında gelir. Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var:

  1. Parke döşeyeceğiniz oda, alan bakımından dar ise daha aydınlık ve geniş görünmesi için açık renk tonlarında kapı ve parke tercih edilmesi gerekiyor.
  2. Odanız, çok iyi güneş ışığı alıyorsa ya da aydınlatmasını doğru yaptıysanız, koyu renkli parke ve kapılardan korkmanıza hiç gerek kalmaz. Bir oda, iyi ışık alıyorsa o odanın kasvetli gözükmesi çok zordur.

Doğal tonlardaki parke ve koyu mavi kapı kullanılan iç mekan

Beyaz Kapıya Hangi Renk Parke Uyar?

Beyaz kapıya hangi renk parke uyar konusunun cevabı ise, o evin mobilyalarına, perdelerine ve duvar boyalarına göre değişmektedir. Beyaz kapı deyince akla direkt doğal ahşap rengi gelse de aslında meşe rengi, gri tonları veya tona ton bir uyum yakalamak için beyaz ve beyaza yakın tonlar kullanılabilir. Kapı ve parke rengini ton sür ton tercih ediyorsanız, aynı renk olsa da farklı tonlarda seçebilirsiniz. Kapınızın renginin daha açık bir ton olmasında fayda var. Bunun sebebi, iç mekanların zeminden tavana doğru olarak algılanmasıdır.

Odaların boyutlarına göre de beyaz kapıya yakışan parke rengi değişmektedir. Odanızı daha geniş ve ferah göstermek istiyorsanız, beyaz kapıya yine açık tonlarda parkeler tercih edebilirsiniz. Diğer yandan, eğer odanız güneş ışığı alıyorsa beyaz kapılarınıza kontrast oluşturmak adına koyu renkli parkeleri tercih edebilirsiniz.

Doğal tonlardaki parke ve vintage kapı kullanılan iç mekan

Kapı ve Parke Renk Uyumu ve İç Mekân Önerileri

  • Doğal ışığı yüzeyinde yansıtan ve odanızı olduğundan daha aydınlık olmasını sağlayan parlak parkeler, daha mat kapılarla tercih edildiğinde muhteşem bir uyum elde edilebilir.
  • Parke, seramik, doğal taş gibi tanıdık dokuların görünümünü ve hissiyatını yüzeyinde barındıran LVT zeminler, daha sade kapılarla kullanılabilir.
  • Bugünlerde çok meşhur olan İskandinav tarzı dekorasyonda, halı kullanılmadığı gibi açık renkli ahşap parkeler tercih ediliyor. Siz de İskandinav tarzı evlerdeki gibi bir ferahlık ve genişlik istiyorsanız alternatiflerinizi açık renkli parkelere çevirebilirsiniz.
  • Duvarlarınız veya parkeniz gri renklerde ise, homojen bir görüntü yaratmak adına gri kapılar tercih edebilirsiniz. O noktada mobilyalarınız devreye girecektir. 
  • Daha doğal bir görünüm elde etmek için ise, daha doğal ahşap renklerine bakabilirsiniz. Aradığınız doğal ahşap rengini bulduktan sonra mükemmel iç mekân bitkileriyle evinizi doğal bir havaya sokabilirsiniz.
  • Beyaz kapılara sahipseniz, kontrast yaratmak için koyu renkli parkeler tercih edebileceğiniz gibi, koyu mobilyalarınız varsa yakın tonlarda parke tercih edebilirsiniz. 
DİĞER BLOG YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ

DF Moodboard

DesignFloor Moodboard'ları ile
tasarımlarınıza ilham
kaynağı oluyoruz.

Parkelerimiz ile
kurguladığımız
moodboard
tasarımlarımızı
inceleyin

İNCELE

DF Fikirler

Tasarımınıza ilham verecek
DesignFloor konseptlerini inceleyin

Tasarımınıza
ilham verecek
DesignFloor
konseptlerini
inceleyin

İNCELE
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
ABONE OL
DF Bayilik Sistemi

DF Bayilik Sistemi

DesignFloor marka
eliçiliğini üstlenerek,
bayimiz olmak ister misiniz?

BAŞVURU
Bizi Takip Edin!

Bizi Takip Edin!

İlgi çekici içerikler ve
güncellemeler için bizi takip edin!

DF İletişim

DF İletişim

Sizden haber almak için
sabırsızlanıyoruz!

BİZE ULAŞIN
DesignFloor Logo
Aslan Yapı Logo